Requiem voor Auschwitz | Grote Kerk Den Bosch | Concertzaal Tilburg


Indrukwekkend, bijzonder, prachtig, emotioneel… Woorden na afloop van onze uitvoering van het Requiem voor Auschwitz.  In aanwezigheid van H.K.H. Prinses Beatrix, Z.K.H. Prins Constantijn, H.K.H. Prinses Laurentien en componist Roger Moreno Rathgeb werd het Requiem voor Auschwitz
op 8 september 2024 uitgevoerd in de Grote Kerk in Den Bosch. Op 22 september 2024 volgde de uitvoering in de Concertzaal Tilburg.  

De uitvoeringen stonden in het teken van de viering en herdenking van 80 jaar bevrijding van Brabant. Het Requiem voor Auschwitz van componist en Sinto Roger Moreno Rathgeb is een monument in muziek, beeld en woord, geschreven als een ontmoetingsmoment voor vertegenwoordigers van Joodse, Roma-,  Sinti en andere slachtoffers van de Holocaust in het licht van de ontwikkelingen in het Europa van nu. Het vormt een levend bewijs van de kracht van cultuur tegenover discriminatie en uitsluiting

Componist Roger Moreno Rathgeb over zijn Requiem voor Auschwitz: ‘Het Requiem voor Auschwitz heb ik geschreven ter nagedachtenis van alle slachtoffers van de Holocaust, maar ook om nu mensen ervan te doordringen dat we vreedzamer en toleranter naar elkaar moeten zijn. Met mijn muziek wil ik juist een boodschap voor de toekomst afgeven’.

Projectkoor Brabant wil met de uitvoering van het Requiem voor Auschwitz en via persoonlijke verhalen bewustzijn creëren over wat er kan gebeuren als de democratische rechtsstaat faalt of ontbreekt. Of wanneer je leven niet veilig is en je moet vluchten of onderduiken. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Dirigent Lex Wiersma: ‘Het werk is een spiegel van het verleden en is een venster op de toekomst; geen kunstvorm maakt je zo bewust als muziek’.

Louise Guenter sopraan
Bori Soós alt (Den Bosch)
Alexandra d’Espinoza alt (Tilburg)
Sebastian Brouwer tenor
Marcel van Dieren bas

Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest

Op zondag 1 september 2024 zijn delen van het Requiem voor Auschwitz uitgevoerd tijdens de provinciale herdenking van Namen en Nummers in De Citadel in Den Bosch.



Herdenking Namen en Nummers | De Citadel Den Bosch


Op  zondag 1 september 2024 heeft Projectkoor Brabant de herdenking van
Namen en nummers Brabant en Verhalis op de Citadel in Den Bosch muzikaal omlijst met delen uit het Requiem voor Auschwitz van componist Roger Moreno Rathgeb. Begeleid door strijkers van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest zong het koor samen met Louise Guenter (sopraan), Bori Soós (alt), Sebastian Brouwer (tenor), Marcel van Dieren (bas) de delen Requiem / Kyrie, Domine Jesu, Agnus Dei en Lux Aeterna. De herdeking werd in samenzang afgesloten met Imagine van John Lennon. 


Johannes Passion | J.S. Bach | Vught 


Op zondag 7 april 2024 was het exact driehonderd jaar geleden dat de Johannes Passion voor het eerst werd uitgevoerd in de Nicolaikirche in Leipzig. Dit jubileum hebben wij op die dag luister bijgezet door de Johannes Passion in speciale barok-setting uit te voeren. Voor de instrumentatie in het orkest werden specifieke barokinstrumenten gebruikt, waarmee zo zo dicht mogelijk aangesloten werd bij de oorspronkelijke uitvoering in 1724. Met medewerking van Catherine Hawkins (sopraan), Bori Soós (alt), Sebastian Brouwer (Evangelist | tenor) en Martijn Sanders (Christus | bas).  Met dank aan Hans Maas voor de foto's.


Matthäus Passion | J.S. Bach | Vught


Dirigent Lex Wiersma heeft in het afgelopen decennium een reputatie opgebouwd door met kleine bezetting levendige, transparante en doorleefde uitvoeringen van de Matthäus Passion te brengen. Op 23 maart 2024 werd geheel in de sfeer van de Lambertuskerk een intieme uitvoering van de Matthäus Passion neergezet, met medewerking van Catherine Hawkins (sopraan), Bori Soós (alt), Sebastian Brouwer (Evangelist), Erik Bomers (tenor) en Marcel van Dieren (Christus | bas) en muzikaal begeleid door instrumentalisten van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest. De uitvoering werd op 24 maart 2024 gevolgd door een educatieve uitvoering, speciaal gericht op kinderen, jongeren en 'fist timers' om kennis te maken met dit wereldberoemde werk, maar ook voor iedereen die meer wil weten van Bachs meesterwerk. In anderhalf uur nam dirigent Lex Wiersma het publiek mee op reis door Bach's interpretatie van het lijdensverhaal door Matthäus. De hoogtepunten van het werk werden nader toegelicht en uitgevoerd door Projectkoor Brabant, solisten en een instrumentaal ensemble van het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest.