Dirigent Lex Wiersma

Dirigent Lex Wiersma (1966) studeerde aanvankelijk piano- en schoolmuziek aan het Brabants Conservatorium in Tilburg. Later verruilde hij deze opleiding voor orkest- en koordirectie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Joop van Zon, waar hij in 1994 zijn studie afrondde. Hij werkte als begeleider mee bij het Internationaal Vocalisten Concours in 's-Hertogenbosch en was als assistent-dirigent verbonden aan de Vlaamse Opera.

In de loop van de jaren heeft hij vele uitvoeringen gedirigeerd zoals Die Zauberflöte, Nozze di Figaro, Idomeneo, Der Freischütz, Nabucco, Mefistofele, Don Carlo, I Lombardi, Le Comte Ory en Cavaleria Rusticana. Ook dirigeerde hij alle betekenisvolle operettes meerdere malen en geldt hij als een specialist voor wat betreft operettes van Jacques Offenbach (Les Brigands, La Belle Hélène) en Gilbert & Sullivan (Trial by Jury, Pirates of Penzance, Mikado, Gondoleers).

Hoogtepunten in zijn carrière zijn de uitvoeringen met de Bredase Opera van de Gouden Operamatinee in 2004, de Carmina Burana in 2005, de 9e symfonie van Beethoven in 2006, het Belcantoconcert in 2008 en de scenische uitvoering van de opera I Puritani van Bellini in 2008. In 2009 heeft hij Die erste Walpurgisnacht van Mendelssohn en de Paukenmesse van Haydn gedirigeerd, in 2010 gevolgd door de opera Rienzi van Wagner. Begin 2012 heeft Lex samen met de Bredase Opera, Operavereniging Bel Canto, leden van kwaliteitskoor Karakter en Souvenir des Montagnards een geweldige Messa da Requiem van Verdi uitgevoerd. Op 3 februari 2013 dirigeerde hij de Bredase Opera en het Zuid-Nederlands Begeleidingsorkest tijdens het concert ter herdenking van het 200e geboortejaar van Giuseppe Verdi en Richard Wagner. Onder zijn bezielende muzikale én artistieke leiding is op 25 mei 2014 met de Bredase Opera Aida van Verdi geheel scenisch uitgevoerd.

Lex Wiersma is vaste dirigent van de Bredase Opera, van de operakoren Bel Canto en Souvenir des Montagnards in Tilburg alsmede van Kwaliteitskoor Karakter in Boekel. Ook is hij oprichter en dirigent van het Zuid Nederlands Begeleidingsorkest, een symfonieorkest dat gespecialiseerd is in symfonische begeleidingen. In de loop der jaren heeft hij vele uitvoeringen gedirigeerd, variërend van opera tot missen en andere klassieke werken.

Met Projectkoor Brabant wil hij vanuit de operatraditie de Grote Klassieke Werken brengen. Dat levert dramatisch en klanktechnisch interessante uitvoeringen op, gebaseerd op de Bel Canto-traditie en een levendige beleving van de muziek. In 2012 en 2013 heeft hij met Projectkoor Brabant enkele succesvolle uitvoeringen van het Requiem van Mozart gegeven. In 2014 is Messiah van Händel als scratch uitgevoerd, in november gevolgd door het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach. Op Goede Vrijdag 3 april 2015 staat zijn Matthäus Passion op het programma op de agenda.